e-ISSN 2147-2475
Volume : 13 Issue : 1 Year : 2024

Quick Search




Methotrexate-related Pulmonary Toxicity [Respir Case Rep]
Respir Case Rep. 2016; 5(3): 169-173 | DOI: 10.5505/respircase.2016.66487

Methotrexate-related Pulmonary Toxicity

Selim Erkan Akdemir1, Pınar Çelik1, Timur Pırıldar2
1Celal Bayar University School Of Medicine, Department Of Chest Diseases, Manisa, Turkey
2Celal Bayar University School Of Medicine, Department Of Rheumatology, Manisa, Turkey

Methotrexate (folate-antagonist) is used in the treatment of several inflammatory and neoplastic diseases. However pulmonary toxicity due to methotrexate is uncommon. Herein, we present a 67-year-old woman with rheumatoid arthritis who was treated with methotrexate 10 mg intramuscular weekly and oral methylprednisolone 4mg daily. She was admitted with dyspnea, cough, fever, and oral ulcers. Thoracic computed tomography revealed bilateral alveolar low intensity areas and consolidation in peripheral region of upper and lower lobes. Other possible causes of dyspnea were excluded. Based on the clinical and radiographic findings, the patient was diagnosed with methotrexate-related pulmonary toxicity. Her overall status improved dramatically with corticosteroid therapy. The clinician should keep in mind the possibility of methotrexate-related pulmonary toxicity in cases, as in our case, since delay in diagnosis and treatment can be fatal.

Keywords: lung, metotrexate, toxicity

Metotreksata Bağlı Gelişen Pulmoner Toksisite

Selim Erkan Akdemir1, Pınar Çelik1, Timur Pırıldar2
1Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı, Manisa, Türkiye
2Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi, Romatoloji Bilim Dalı, Manisa, Türkiye

Folat antagonisti olan metotreksat, inflamatuvar ve neoplastik hastalıklarda kullanılır. Metotreksat kullanımına bağlı pulmoner toksisite nadirdir. Romatoid artrit nedeniyle 3 ay önce haftada bir 10 mg intramuskuler metotreksat ve 4 mg prednizolon başlanan 67 yaşında kadın hastada, nefes darlığı, öksürük, ateş ve ağız içinde yara yakınmaları ortaya çıkması, toraks bilgisayarlı tomografide her iki akciğerde üst loblarda periferik yerleşimli ve alt loblarda alveolar düşük dansitede opasiteler ve konsolide alanların görülmesi üzerine olası dispne nedenleri dışlanmış, klinik ve radyolojik olarak metotreksata bağlı pulmoner toksisite düşünülmüş ve kortikosteroid tedavisi ile belirgin düzelme sağlanmıştır. Tanı ve tedavide gecikme ölümcül sonuçlara yol açabileceği için metotreksat kullanımına bağlı pulmoner toksisite gelişebileceği akla getirilmelidir.

Anahtar Kelimeler: akciğer, metotreksat, toksisite

Image Slices of the Case




Selim Erkan Akdemir, Pınar Çelik, Timur Pırıldar. Methotrexate-related Pulmonary Toxicity. Respir Case Rep. 2016; 5(3): 169-173

Corresponding Author: Selim Erkan Akdemir, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale